Roelof Venemaschool

Hoi, wij zijn Lucia & Isabel uit groep 7B van de Roelof Venema school. Onze juf (juf Mali) geeft bij ons altijd teken- & knutsel lessen in het atelier in onze school. Wij hebben nu de opdracht gekregen om te vertellen hoe dat bij ons gaat.

Wij hebben laatst een opdracht gemaakt over portretten van oude plaatjes zoals een zelfportret van Vincent van Gogh, maar ook andere zwart-wit plaatjes sommige waren ook in kleur, maar de meeste niet. We moesten de plaatjes zelf na schetsen op een wit papiertje, daarna kregen we een grijs guts tegeltje en moesten we onze schets weer opnieuw maken. We dachten eerst van: huh? Waarom zouden we dit nou nog een keer moeten schetsen?  Zonde van de tijd toch? Maar ze legde uit dat we het nog een keer na moesten schetsen en dat we daarna gingen gutsen. Er waren verschillende soorten maten: dik, dun, smal of juist breed. We moesten goed uitkijken met onze vingers omdat het een soort mesjes waren. De lijnen die we op het grijze tegeltje hadden geschetst moesten we gaan uit gutsen. We vonden het best lastig, je had er namelijk veel kracht voor nodig, maar het was wel leuk want we wisten hiervoor nog niet wat gutsen was. Toen we het eenmaal gegutst hadden waren we voor vandaag klaar. De volgende les was ongeveer een week later.  In deze les gingen wij ons guts tegeltje verven met een speciale verf (Isabel had per ongeluk de verkeerde verf gebruikt, gelukkig had Mali daar een oplossing voor). Na het verven gingen we ons guts tegeltje afdrukken op een wit papiertje. Het was een soort stempel, maar je moest het wel perfect doen. We gingen met een lepel het tegeltje aandrukken en dan het ervan afhalen. De meeste afdrukken gingen goed, sommige ook niet. Die moesten dan opnieuw worden gemaakt. Uiteindelijk waren de schilderijen klaar en waren ze heel mooi geworden. Juf Mali was trots op ons!

Yasmin (10)Ik vond het leuk, want het was iets nieuws dat ik had gedaan. Het was ook moeilijk, maar de resultaten waren top!

Mick (10)Het was leuk om te doen, want het moest erg precies en geconcentreerd. Daardoor was het best moeilijk, maar wel leuk.

Tara (10)Ik vond het een leuke opdracht, maar wel moeilijk. Jammer dat mijn druk niet is gelukt heb daar wel van geleerd. Ik zou het graag nog een keer willen doen!

Bart (10)Ik vond het heel leuk, maar het was wel een priegelwerk, uiteindelijk is die heel mooi geworden.

Linosnede
De leerlingen uit groep 5 t/m 8 konden een afbeelding kiezen uit diverse portretten van Rembrandt en landschappen van Van Gogh. Daarna maakten ze een schets van de gekozen afbeelding en tekenden deze vervolgens op een plaatje linoleum. Daarna verwijderden ze de niet af te drukken gedeeltes met gutsen. Het resultaat werd met een roller met verf bedekt en afgedrukt.

Papierwereld  
De leerlingen uit groep 3 t/m 8 maakten een schets/ontwerp van een 3-dimensionaal object. Ze konden kiezen uit diverse gebruiksvoorwerpen zoals vazen, borden, schalen, lampen, schoenen, etc. Het ontwerp werd op het karton getekend en de diverse onderdelen werden uitgeknipt en samengevoegd tot een 3-dimensionaal object. Dit werd bedekt met papierpulp in meerdere kleuren. Er werd alleen maar gerecycled materiaal gebruikt: oud karton, tijdschriften, etc.